Filmpjes ondersteunen ouders positief

GGD Twente heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van de filmpjes van Groter Worden binnen het concept positieve gezondheid. De voorlopige conclusie is dat de filmpjes zeker binnen dit concept passen. De filmpjes laten heel gewoon zien wat eigenlijk alle ouders meemaken.

Tijdens het onderzoek maakte GGD Twente gebruik van twee filmpjes: Op het potje en Uit een beker drinken. De onderzoeksgroep bestond uit 109 ouders. De helft hiervan kreeg tijdens een contactmoment op het consultatiebureau een filmpje van Groter Worden te zien. Deze groep ouders waardeerden het bezoek aan het consultatiebureau positiever. Zij gaven significant hogere tevredenheidsscores voor het gehele consultatiebureau dan degene die de filmpjes niet gezien hadden. De artsen en verpleegkundigen die een bijdrage leverde aan het onderzoek gaven aan vaker en meer filmpjes te willen gebruiken tijdens een consult. De filmpjes die getoond werden tijdens het klaarmaken van vaccinaties of het opstarten en bijwerken van het dossier zorgden voor een meer ontspannen sfeer.

In aanvullende interviews met tien ouders werd onder andere aangegeven dat de filmpjes leuk zijn als voorbeeld en dat de onderwerpen dicht bij de ouders staan. Ouders zien liever filmpjes dan brochures omdat beelden beter blijven hangen dan teksten. Zij zien de filmpjes graag op een scherm in de wachtruimte, maar nog liever thuis. De lengte van de filmpjes is met 1 a 2 minuten lang genoeg. Er is behoefte aan meer filmpjes.

De resultaten worden in november op een werkconferentie van de GGD/GHOR gepresenteerd. Het definitieve onderzoeksrapport is in december klaar.

 

Filmpjes ondersteunen ouders positief

| Nieuws, Uncategorized |