Afscheid van de speen

Op het consultatiebureau adviseren wij de speen af te wennen voor de eerste verjaardag. Hoe vroeger je daarmee begint hoe makkelijker het is.

Het afwennen van de speen doe je in stapjes. Begin het afbouwen vanaf een half jaar door de speen minder vaak aan te bieden. Geef de speen steeds korter en alleen als je baby verdrietig is en niet af te leiden is. Vanaf een maand of negen adviseren wij als je baby slaapt de speen weg te nemen. Dit doe je eerst alleen voor de nacht. Daarna breid je het uit naar het middagslaapje. Vervolgens geef je overdag geen speen meer. De speen kan dan nog gebruikt worden om rustig in slaap te vallen, bouw dit ook rustig (maar uiterlijk voor het tweede jaar) af.

Wist je dat…
het gebruik van een speen voordelen heeft boven het zuigen op een duim? Duimende kinderen hebben over het algemeen iets meer last van verkoudheden en oorproblemen. Dat komt omdat zij door de mond ademhalen. Bij een speen speelt dit ook, maar wel minder. Duimen heeft ook invloed op de ontwikkeling van de bovenkaak en tanden. Het afbouwen van de duim is bovendien ingewikkelder dan het afbouwen van een speen. Zorg voor voldoende afleiding en zorg dat je kind niet aan zijn duim denkt. Geef je kind op momenten dat dit moeilijk is (bijvoorbeeld als het moe is) wat extra aandacht. Doe bijvoorbeeld een spelletje of lees een boekje voor.

beloningskaarten