Leren lopen

Gezonde kinderen die zich normaal ontwikkelen leren lopen in hun eigen tempo. Van liggen naar omrollen, zelf gaan zitten, kruipen en gaan staan. Je kleine ontdekt daarbij steeds meer van de omgeving. Als ouder kun je je kind stimuleren en uitdagen met spel en speelgoed.

Aan de hand lopen kunnen de meeste baby’s tussen de 8 en 15 maanden. Voordat je kind los loopt, loopt het eerst een tijdje langs de rand van de box, de tafel of de bank. Echt los lopen kunnen sommige baby’s al met 10 maanden, andere doen het wat later. Het is ook normaal als je kind pas met 18 maanden voor het eerst los loopt. Vanaf het moment dat kinderen gaan staan en langs de rand lopen tot het moment dat ze los gaan lopen duurt meestal zo’n vier maanden.

Tip van de jeugdverpleegkundige …

  • Heeft je kind het lopen eenmaal ontdekt, dan wil het dat ook graag doen. Je helpt je kind door het de ruimte te geven. Let goed op de veiligheid thuis. Ruim voorwerpen op de grond even op, zodat je kind er niet over struikelt.
  • Overweeg je de aanschaf van een loopstoeltje? Anders dan je zou denken is een loopstoeltje helemaal niet zo goed voor de ontwikkeling. Kinderen leren bij het gebruik van een loopstoeltje een verkeerde manier van lopen aan. Omdat zij bijvoorbeeld op de tenen lopen. Daarnaast spelen veiligheidsaspecten een rol. Overweeg je de aanschaf van een loopstoeltje? Laat je dan altijd goed adviseren.

Wist je dat je kind graag op blote voeten loopt? En dat schoenen pas nodig zijn op het moment dat je met je kind buiten gaat lopen?