Drank en drugs

Pubers, ze zijn nieuwsgierig en onderzoekend. Zij proberen graag iets uit. En dus wordt er op verschillende terreinen geëxperimenteerd. Daarbij kan het gaan om relaties, uiterlijk en roken, seks of drank en drugs. De ene puber houdt maat, de ander zoekt de grenzen op of stapt er ruim overheen. In het filmpje drank en drugs vertellen wij hoe ouders het gebruik van alcohol en drugs herkennen en bespreekbaar maken met hun kind.

Heb je een vermoeden dat je kind drank of drugs gebruikt? Er zijn heel veel signalen die op gebruik kunnen wijzen. Maar in het leven van een puber veranderd zo veel. Elk van deze signalen kan ook duiden op iets anders. Het is daarom altijd belangrijk om met je kind in gesprek te gaan.

Maar hoe herken je alcoholgebruik? Onze jeugdverpleegkundigen geven aan dat de adem van je kind naar alcohol ruikt (best lastig te bepalen want pubers kunnen behoorlijk afstand houden). Verder zie je verwijde pupillen. Ook een vrolijke stemming, luidruchtigheid en juist minder verlegenheid kunnen wijzen op het gebruik van alcohol.

Bij drugsgebruik let je op het volgende:

  • Hasj/wiet – je kind heeft rode ogen, verwijde pupillen, is opgewekt, suffig en/of sloom en vergeet snel wat net gezegd is. Je kind kan giechelig zijn, hongerig zijn en zware armen en benen hebben, Hasj of wiet heeft een herkenbare specifieke geur.
  • XTC – je kind is opgewekt, energiek en praterig, ontspannen en zorgeloos. Je ziet vergrote pupillen. In de dagen na het gebruik kan je kind juist vermoeid, leeg, down en geïrriteerd zijn.
  • Amfetaminen – gebruik herken je aan het feit dat je kind verwijde pupillen heeft, bleek ziet en energiek en praterig is. Ook hier geldt dat je kind zich in de dagen na gebruik down, leeg, oververmoeid en geïrriteerd kan voelen.
  • Cocaïne – je ziet verwijde pupillen. Je kind gaat vaak naar het toilet, is opgewekt, energiek, praterig en overmoedig, maar ziet ook bleek, is rusteloos, geïrriteerd en opvliegend. In de dagen na gebruik kan het down, leeg, oververmoeid zijn.
  • LSD – dit herken je door de verwijde pupillen, vreemde ideeën, hallucinaties.
  • Heroïne – als je kind heroïne heeft gebruikt zie je dat door de vernauwde pupillen en bijna gesloten oogleden. Je kind is dromerig en lijkt te dommelen, reageert sloom en is passief en stil. de ademhaling is vertraagt.

Herken je deze signalen ? Informeer jezelf, bijvoorbeeld via de websites van Puber en Co, Jellinek of Be Aware, en ga het gesprek aan.