Naar de basisschool

Als je kind vier jaar is mag het naar de basisschool. Een spannend moment voor jou en voor je kind!

De meeste kinderen vinden het stoer. Tenslotte gaan alleen ‘grote’ kinderen naar de basisschool. Maar naar school gaan is ook een beetje spannend: een juf of meester, kinderen die je niet kent, nieuwe regeltjes waar je aan moet wennen. Het helpt als je hier alvast wat over vertelt en eens op het schoolplein gaat kijken. Het helpt ook als je je kind af en toe laat spelen bij anderen. Zo wordt het afscheid nemen steeds makkelijker.

Tip van de jeugdverpleegkundige …
Je kind heeft op deze leeftijd soms nog wat hulp nodig bij het aankleden. Dat is geen probleem. Twijfel je of je kind wel klaar is voor de basisschool? Bespreek dit dan op de school die je hebt gekozen.

Wil jij een boekje lezen over de basisschool? In de bibliotheek of kinderboekenwinkel vind je meerdere titels over dit onderwerp.

Wist je dat … 
je kind vanaf 3 jaar en 10 maanden mag wennen op school? Op de meeste basisscholen kan dat een aantal (halve) dagen. Neem hiervoor contact op met de school.

je kind met 4 jaar naar de basisschool mag, maar dat er een leerplicht is vanaf 5 jaar ? Dan moet je kind echt naar school. Je leest hier meer over op de site van de Rijksoverheid.