De groeicurve

Op het consultatiebureau meten en wegen wij jouw kind. We plaatsen de gegevens in een groeicurve. Zelf kun jij de groei van je kind bijhouden in een app als de Groeiapp van de GroeiGids of IGrow van TNO. In het boekje van het consultatiebureau vind je ook een curve waarin je de lengte en het gewicht van je kind kunt noteren.

De jeugdgezondheidszorg maakt gebruik van curves die door TNO zijn ontwikkeld. Deze curves zijn gebaseerd op de groei van kinderen die in Nederland wonen. Deze kinderen kregen als baby borstvoeding, flesvoeding of een combinatie van beiden. We maken gebruik van deze curves omdat deze de groei van een Nederlands kind het beste weergeeft.

Er zijn ook curves van het WHO (World Health Organisation). De WHO geeft aan dat de WHO-curves voor alle nationaliteiten bruikbaar zijn, toch zijn er andere wetenschappelijke studies die aantonen dat de groei in verschillende landen in de wereld verschilt. En dat de WHO-curve minder representatief is dan een groeicurve die is gebaseerd op de eigen populatie.

Sommige kinderen die volledige borstvoeding krijgen, laten de eerste periode een iets andere groei zien in de Nederlandse groeicurve. Deze kinderen groeien de eerste maanden sneller (je ziet dan een steilere lijn) en rond de drie, vier maanden een stukje minder hard (afbuigende lijn). In deze gevallen kan het fijn zijn om de groei ook in een WHO-groeicurve (ook wel borstvoedingscurve genoemd) bij de te houden. Bijvoorbeeld via de Graphico Appp (voor iPhone of Android).