Tandenpoetsen

De leeftijd waarop de eerste tand doorkomt verschilt per kind. Gemiddeld genomen komt de eerste tand door op de leeftijd van 6-9 maanden. En dat is ook het moment dat je start met poetsen.

Tandenpoetsen bij je baby
Vanaf het eerste tandje tot ongeveer twee jaar poets je de tanden van je kindje één keer per dag. Het liefst ‘s-avonds, vlak voor het slapen gaan.

Gebruik speciale peutertandpasta. Daar zit minder fluoride in dan in gewone tandpasta (je kleine zal in het begin de tandpasta nog doorslikken).

Tandenpoetsen met je peuter 
Voor peuters geldt dat het best lastig kan zijn om de tanden goed te poetsen. Maak het daarom leuk! Ga samen voor de spiegel staan, trek gekke gezichten, zing of blaas bellen. Kies eventueel een gezellige tandenborstel of misschien al (vanaf twee jaar) een electrische. Er zijn zelfs tandenborstels met een muziekje.

Gebruik peutertandpasta vanwege het doorslikken van de tandpasta (tot 5 jaar)

Tips van de jeugdverpleegkundige …

  • Je baby kan vanaf een maand of negen drinken uit een gewone beker zonder tuitje. Dit is goed voor het gebit van je kleine en voor de mondmotoriek.
  • Gebruik géén tandpasta met een zoete smaak, dit bemoeilijkt de overgang naar gewone tandpasta op de leeftijd van 5 jaar.
  • Je kleine kun je vanaf 2 jaar meenemen naar de tandarts
  • Vanaf vier jaar kan je kind zelf zijn tanden poetsen. Napoetsen doe je tot de leeftijd van zeker 10 jaar.